zaterdag 14 december 2013

Taak

In het pupillenelftal van jongste speelt één meisje. Ze heet Femm, een goede naam voor een meisje. Voor de laatste seizoenswedstrijd, uit tegen Casteren F2, nam de coach haar even apart.
"Vandaag voorin blijven spelen, probeer er maar eentje te maken."
Femm is de enige speler van F9 die nog geen competitiedoelpunt heeft gemaakt. F9 is vorige week glorieus kampioen geworden met een doelsaldo waar de Rabobank de hik van krijgt, maar Femm had het net nog niet laten bollen.
Het zit ook niet opgesloten in haar spel. Ze deinst een beetje terug als  tegenstanders in volle ren op haar afkomen. Die zijn dan ook vaak al zes jaar, soms zelfs zeven. Haar taak in F9 ligt ook niet in een bloktackle of een fraaie solo. Ze heeft een andere rol. 
Het gebeurt als F9 opeens achterover leunt. Of zelfs per ongeluk met 0-1 achterkomt. Dat zijn de momenten van Femm. Dan gooit ze haar blonde paardenstaart in de strijd, een vrouwelijke oogopslag.
Het is als Carice van Houten die zich meldt op de filmset. Net als de regisseur die opeens meer kleur op de wangen krijgt en de cameraman die meer registreert, wordt er door de jongens na de tegengoal met meer energie afgetrapt. De tegenstander wordt met extra scherpte opgezocht. F9 kan ineens weer overrompelen. De jongens herstellen de schade en schieten verschroeiend, omdat het meisje kijkt.
Het team van jongste won ook de laatste wedstrijd, met 0-12. Ze kwam er een paar keer dichtbij, maar Femm scoorde niet. Toch stapte ze met een tevreden lach van het veld. De  taak was volbracht: haar jongens waren kampioen.

4 opmerkingen: